Micropigmentarea buzelor constă în inserarea de pigmenți organici bioresorbabili în epiderma buzelor folosindu-se un ac foarte fin.
Mult timp, micropigmentarea buzelor a fost asociată cu un tatuaj strident, colorat intens, poate chiar negru.
Din fericire, în prezent, tehnicile s-au îmbunătățit considerabil iar acum rezultatele sunt spectaculoase. Acum se urmărește în primul rând o corecție, o îmbunătățire a formei și a culorii buzelor.
Dacă buzele tale au un aspect tern, pătat, contur nedefinit, pierzându-și astfel din volum, atunci micropigmentarea e soluția ideală. Dacă de asemenea te confrunți cu cicatrici la nivelul lor, recomandarea este aceeași.
După micropigmentare, buzele tale capătă o culoare proaspătă și absolut delicioasă. Poți uita de micile asimetrii. Marginile decolorate sunt retușate și umplute cu culoare iar tu vei avea buze numai bune de sărutat.
Tipuri de micropigmentare a buzelor
Micropigmentarea buzelor se împarte în 2 categorii:
1. Micropigmentare contur
Când vorbim despre micropigmentarea conturului la buze, nu mai vorbim despre conturul acela învechit, care se vede de la o poștă.
Acum, conturul buzelor este pierdut din exterior spre interior, oferind buzelor efectul de volum mult dorit de orice femeie.
Nivelul de intensitate este stabilit de tine. Poate fi ceva extrem de natural încât până și cel mai critic ochi nu își va da seama că e vorba de un tatuaj. Poate fi și mai îndrăzneț pentru că dacă știi să îl porți, de ce nu?
2. Micropigmentare buze pline (full lip)
Acest tip de micropigmentare presupune umplerea buzelor cu pigment. E ca și cum ai purta ruj tot timpul iar culoarea o alegi tu. Și aici poate fi ceva natural sau mai intens. Totul tine de preferințe.
Ambele tipuri de micropigmentare pot da efectul de buze mai mari, mai pline, depășindu-se conturul natural cu maxim un milimetru.
Cum se desfășoară micropigmentarea buzelor?
- Pentru început, ți se va aplica o cremă anestezică (de cele mai multe ori, pe bază de lidocaină). Va trebui să stai cu ea pe buze 10-15 minute.
- Apoi, crema va fi înlăturată și dermopigmentistul îți va desena conturul buzelor urmărind o simetrie perfectă. În funcție de gusturile tale, conturul natural al buzelor poate fi puțin depășit.
- După ce forma e stabilită, trecem la procedura în sine care se realizează cu un aparat electric, asemănător unui stilou mai gros. La capătul acestuia vine atașat un ac fin prin intermediul căruia pigmentul este introdus în piele.
- La sfârșit trebuie să stai cu o mască de pigment (același pigment introdus în buze) timp de 2-3 minute. Rolul măștii este de a stabiliza pigmentul în piele.
- La sfârșit, reziduurile de pigment se îndepărtează de pe piele și dermopigmentistul îți va aplica un balsam special creat pentru aceasta procedură.
De știut înainte de procedură
1. Evită solarul și soarele în exces cu cel puțin 2 săptămâni înainte de tatuaj.
Pielea trebuie să fie cât mai sănătoasă, fără aspectul acela de pergament ce apare după expunerea la solar. Astfel, vindecarea va fi rapidă și culoarea uniformă.
2. Dacă sunt probleme (mai ales la nivelul buzelor) fă o vizită la medic.
Pielea din jurul buzelor trebuie să fie perfect sănătoasă.
Trebuie să ții cont de mai multe probleme de sănătate, cum ar fi hemofilie, epilepsie, boli autoimune, boli ale sângelui, boli care implică alergii ale pielii, arsuri solare, boli cardiovasculare, diabet, hepatita B și C, soda, herpes, boli transmisibile sau cicatrici cheloide. De asemenea, procedura nu e recomandată dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi.
Cel mai bine este să discuți cu medicul tău și să fii sinceră și față de dermopigmentist. Aceste probleme pot afecta rezultatul final al procedurii iar el îți poate explica în ce măsură.
3. Grijă la herpes
Dacă ai avut vreodată herpes se recomandă un tratament antiviral cu 3 zile înainte de procedură. Cel mai recomandat medicament este Acyclovir. Preventiv, poți lua o pastila în ziua cu programarea, chiar dacă nu ai avut niciodată.
4. Evită aspirina, zaharul, cafeina sau alte băuturi energizante.
Consumul excesiv în ziua cu programarea poate duce la o mai mare șansă de a sângera iar dacă se întâmplă asta, pielea nu va mai reține cantitatea de pigment pe care ar fi reținut-o în mod normal.
5. Dormi mult și mănâncă bine înainte de programare.
Cunoaștem toți reclama cu „Nu ești tu când ți-e foame”. E cât se poate de adevărat!
Am și eu un tatuaj și garantez cu mâna pe inimă că atunci când ești hrănită bine și odihnită nu mai simți nicio durere.
6. Ascultă sfatul specialistului.
Atunci când pășim într-un salon avem deja anumite așteptări și știm deja cum am vrea să arate rezultatul final.
Totuși, e bine să ai deschidere la noi sugestii și să ai încredere în dermopigmentistul ales, pentru că până la urmă, e ales de tine.
Doare?
Micropigmentarea e mai mult decât suportabilă. Multe cliente cărora le-a fost teamă o bună perioadă de timp înainte să ajungă la mine îmi spun cât de rău le pare că nu au venit mai repede.
Se folosește anestezie atât înainte de procedură cât și în timpul procedurii. Mai ales după primele minute, nu se mai simte aproape deloc.
De menționat este că doare puțin mai tare decât la sprâncene. Totuși, nu este o regulă pentru că depinde mult de organismul fiecăruia în parte.
Cat durează?
Fiind o zonă mai sensibilă decât sprâncenele, sunt necesare mai multe treceri. Fiind necesare mai multe treceri și durata va fi mai mare decât la sprâncene.
Este importantă și tehnica aleasă. Dacă optăm pentru full lip atunci va dura puțin mai mult.
De asemenea contează și suprafața de lucru. Cu cât mai mari sunt buzele, cu atât și procedura va dura mai mult.
Ca să îți faci o idee, la prima ședință de micropigmentare vei sta între 2 și 3 ore iar la retuș, între una și 2 ore.
Singurul efect secundar care poate apărea este o ușoară umflare a buzelor după procedură. Acest lucru este perfect normal și durează maxim o zi.
Ce trebuie să fac după?
În zilele care urmează după procedură va apărea o crustă subțire.
Datorită procesului natural de refacere a pielii se vor forma mici descuamări. Când acestea vor dispărea se va estompa și culoarea.
E interzis să decojești aceste cruste. Astfel te trezești cu o cicatrice mică și culoarea va prinde mai slab.
În plus:
-nu utiliza produse cosmetice pe buze sau în jurul lor;
-fără săpun sau ulei;
-până când cade coaja, evită să atingi zona buzelor cu apă;
-nu freza sau zgâria cu prosopul zona tratată;
-evită sărutul până când cade crusta;
Dacă respecți aceste sfaturi, micropigmentarea ta va avea o viață mult mai lungă.
Când se face retușul?
După prima ședință culoarea se estompează cu până la 80% iar la retuș (a doua ședință) se completează cu pigment până când se ajunge la nivelul dorit de tine.
Acesta trebuie făcut la distanță de o lună, maxim două. Abia după o lună tatuajul este vindecat complet.
Motivul pentru care trebuie apelat la retuș este pentru a ajunge la culoarea dorită inițial și pentru a corecta micile imperfecțiuni care au rămas de la prima ședință.
Cât ține micropigmentare la buze?
În mod normal, o micropigmentare executată corect începe să se estompeze ușor, ușor cam după 6 luni dar dispare complet abia după 2 sau chiar și 3 ani.
Retușul de întreținere e recomandat la un an, un an și câteva luni.
Totul depinde însă de pielea ta și culoarea aleasă. Cu cât culoarea este mai puternică, cu atât va avea o rezistență mai mare.